A téli táj fotózása nagyobb odafigyelést igényel, de ennek ellenére kihagyhatatlan a fotózást kedvelők számára. Gyönyörű a szikrázó hó, a kék ég, a fák ágait kiemelő zúzmara, de a havas városi kép is olyan hangulatot áraszt, amit máskor nem tudnánk megörökíteni. Ráadásul jönnek az ünnepek, a gyönyörűen kivilágított utcák, házak, a csillogó karácsonyi gömbök, színek szikrázó kavalkádja. Minden és mindenki kissé begyorsul, a szokásos év végi hajsza pulzálása keveredik a karácsony narancsos-fahéjas vidám hangulatával, megannyi kiváló fotós téma.

Elkapni a megfelelő pillanatot,  egy korcsolyát, ahogy karcolja a jeget, az érintetlen hóban az első nyomokat, a jégcsapokon megcsillanó napfényt akkor tudjuk legjobban megörökíteni, ha a a technikai részletekkel tisztában vagyunk, és csak a kompozícióra kell összpontosítanunk.

1. Védjük fényképezőgépünket a fagytól

A fényképezőgépek nem szeretik az extrém hőmérséklet-ingadozást. Ha a hidegből betérünk melegbe, legalább fél óráig ne használjuk a gépet. A fém alkatrészeken és a lencsén páralecsapódás képződik, ami életlen képet, sőt működési zavart is okozhat. Legjobb, ha megvárjuk, míg a gép a tokban, vagy a fotóstáskában átveszi a környezeti hőmérsékletet.

2. Ne feledjük a tartalék elemet, akkumulátort

Az akkumulátor nem szereti a hideget, és ha kihűl, olyan, mint ha lemerült volna. Mindig legyen nálunk tartalék akku, és ha épp nem fotózunk, vegyük ki a gépből, és tegyük meleg helyre, akár a kabátunk belső zsebébe.

3. Használjunk vakut

Van helye a vakuzásnak a téli fotózásban is. Hatalmas fénykülönbségek lehetnek a vakítóan világos, és árnyékos részek között. Ennek kiegyenlítésére jól jöhet a vaku. Hóesésben viszont ne használjuk, mert a képen fehér foltok lesznek.

4. Kompenzáljunk expo-t

Az erős hó megzavarja a fénymérőt, ezért érdemes expozíció korrekciót használni, hogy elkerüljük az al-exponált képeket. Készítsünk próbafelvételt, és ha szükséges, +1-2 EV-vel módosítsuk a mért értéket. Fontos, hogy ezt ne felejtsük el, és ha más körülmények között fotózunk, állítsunk vissza a normál értékre.

5. Használjunk szűrőt.

Egy sima UV szűrő is jól jöhet, ami egyrészt megóvja a frontlencsét a párásodástól, és csökkenti a tükröződést is. Jól jöhet egy polárszűrő is, amivel még telítettebb színeket, kontrasztosabb képeket készíthetünk. Csökkenti a csillogást is, de azért ne szűrjük ki teljesen, mert épp ez adja a havas képek szépségét.

Ha kellőképpen felkészültünk a fotózásra és a hidegre egyaránt, menjünk a hegyekbe fotózni. Ott szebbek a fények, jobb a perspektíva, no meg a testnek-léleknek egyaránt nem árt 🙂 Akár családostul, és/vagy barátokkal is felkerekedhetünk, hogy élvezzük a téli napsütés, vagy éppen a város karácsonyi nyüzsgésének hangulatát. A telet kihasználva már a délutáni sötétedéstől készíthetünk gyönyörű éjszakai felvételeket. Ehhez alapvető egy stabil állvány, egy szűkebb rekeszérték, és – ha van a gépünkön rázkódáscsökkentő funkció, kapcsoljuk ki. Állvány használatakor teljesen szerepét veszti, ellenben zajosabb teszi a képet – tükörreflexesnél pedig picit be is mozdítja.

Az elmúlt évek hazai téli időjárást tekintve idén is esélyes az enyhébb, csapadékos tél, így ha romantikus hófödte tájakra vágyunk, menjünk a hegyekbe; vagy fényképezzünk hangulatos ünnepi díszeket otthon :). Ha a mínuszok ellenére is verőfényes napsütés van odakint, egy percet se habozzunk! A frissen esett hó-napfény kontraszt a legegyszerűbb témával is remekül mutat egy képen, ha pedig nincs hó, járjuk körbe a várost – az épületeknek mindegy, hogy téli, vagy nyári napsütéssel fotózzuk le őket… 🙂 Szóval, fotózzunk télen is 🙂