Az ősz talán a legszebb évszak a fotózáshoz. Gazdag, dús, élénkvörös, mély narancs, sárga színeivel, a zöld minden árnyalatával, és a napfényes ég ragyogó kékjével pompás fotókat lehet készíteni. Ha szeretünk fotózni, érdemes kimenni a természetbe, és készíteni pár pompás képet.  Próbáljuk meg elkapni az érzést, megragadni a pillanatot, és megörökíteni valamit abból a varázslatból, ami a szemünk elé tárul. Ehhez íme pár ötlet, hogy tökéletesebb fotókat készítsünk:

Fényképezzünk az arany órában.  Hogy mi is ez?  Az első és utolsó napfényes óra, amikor különösen szépek a fények, ragyogóbbak a színek, sokkal varázslatosabb a természet.  Hogy teljesen felkészültek legyünk, és tudjuk, mikor is következik ez be adott helyszínen, látogassunk el a  Golden Hour oldalra. Akinek iPhone telefonja van, arra is le tudja tölteni ezt az alkalmazást, így mindig kéznél lesz az információ.

Bármit is fényképezünk, mindig ügyeljünk a kompozícióra! Fotózhatunk erdőt, melyet átjár a fény, de akár egy levelet, őszi termést is.

Portré és gyerek fotózásra egyszerűen remek alkalom az ősz.

gyerek fotózás ősz

A sokszínű, lehullott levelek közt játszó gyerekek hálás témát biztosítanak. Én személy szerint imádom, mikor a gyermekeim dobálják a leveleket, vagy mikor belefekszenek a nagy levélkupacba.

 

 

Ha nem szeretnénk, hogy  bemozduljanak a levelek,  válasszunk rövid expozíciós időt, ha azt szeretnénk, hogy a levelek bemozduljanak, akkor hosszabbat. Arra azért ügyeljünk, hogy csak annyira legyen hosszú, hogy csak a levelek mozgása legyen észrevehető, a többi maradjon éles. Hogy ez adott körülmények között milyen beállítást tesz szükségessé, egy-két próbával eldönthető.

Az egyéb témák is kiválóak, akár otthoni dekorációként is. Ilyenek például a termések, gyümölcsök, a sütőtök… Bármilyen témát megkomponálhatunk úgy, hogy valami őszit beleveszünk, illetve direkt odahelyezünk.  A  sütőtök vidám sárgája, néhány szem piros alma, a szilva lilasága mind mind ezt a hangulatot erősíti. Ha nincs  a közelben semmi hasonló, az ősz színeiből is tudunk öltözni, így is nagyon jó őszi portrét tudunk készíteni.

Azért az se riasszon el senkit, ha az idő nem olyan szép. Pompás fotókat lehet készíteni párás, ködös, szórt fényben.

Az eső utáni időszakban a vízcseppek kiemelik a sok színt, a fényt. Egy ködös képnek különleges hangulata van, amit tovább domboríthatunk különböző effektekkel, például vintage, vagy akár fekete-fehér szűrőkkel.

Zseraldin_es_Szabolcs-esküvő-fotozas

Én kimondottan kedvelem az ellenfényes fotókat, különösen az arany órában, érdemes vele kísérletezni.

Ugyan elméletileg a fotózás egyik szabálya, hogy nappal, fénnyel  szemben nem fotózunk, mégis, sok lehetőségtől esik el, aki ki sem próbálja.

Ellenfényes fotózás az, amikor a téma mögül jön a fény. Ezen a fotón a hátulról jövő fény gyönyörűen  átvilágítja a leveleket.  Az ellenfény kimondottan jól mutat akár gyerek fotózáson, akár kismama fotózáson, de egy ellenfényes csók a fiatal pártól szintén nagy sikert arathat. Sőt, az állatokról készült fotóknak is egyéni hangulatot kölcsönöz.

Bárhogy döntünk is, bármelyikhez is kaptunk kedvet, használjuk ki ezt a gyönyörű időszakot, igazán szép képeket lehet készíteni, és testünknek-lelkünknek is jót tesz az őszi természetben tett kirándulás, séta. Ha mégsem próbálnád ki a fotózás rejtelmeit, de kedvet kaptál pár őszi hangulatú fotóhoz, akár magadnak, akár ajándékba, keress nyugodtan, s fotózzunk együtt!

Panka_fekete_feher_gyermek_fotozas

őszi fotózás fekete-fehérben

forrás: Cewe